ArtefaktRETRO TV

Artefakt: Série Dizzy

Série Dizzy bořila rekordy a na domácích britský ostrovech dokonce porazila Maria a Sonica. Na to potřebujete pořádné vejce!

Britský vejcovitý pan Dizzy patří k osmibitovým legendám konce 80. let. Jeho adventurní a skákací dobrodružství se objevila na osmibitech, ale zasáhla i pokročilejší stroje a široké publikum. Jako family friendly zábava šlapal Dizzy na paty Mariovi nebo Sonicovi a jeho autoři, bratři Oliverovic, se stali v Anglii vývojářskými legendami. V Artefaktu se podíváme na většinu dílů a neopomeneme ani ten nejnovější. Tak se koukejte koukat, jestli to je je omeleta nebo pukavec!

ARTEFAKT O SÉRII DIZZY SLEDUJTE V PÁTEK 8. LEDNA OD 18:00 ZDE! (KLIKNĚTE)

Za vznik Dizzyho je zodpovědný také Tom a Jerry, Indiana Jones nebo Hvězdné války, konkrétně stromová vesnička Ewoků z šesté epizody. Dalo by se říci, že se do her kondenzuje filmová a animovaná popkultura osmdesátých let. Jenže také za jeho existenci může Oliverovic schopnost programovat vlastní engine a nástroje, třeba animační software, který umožňoval rotovat sprajty, až se vám z toho točila hlava a byli jste úplně dizzy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *