NewsPodcastyWolfcast

Wolfcast 77: Cesta k Dynabooku: Mobilní IT 1

Pohled do filozofie, kterou jsme se v IT bohužel nevydali.

Michal Rybka se ve svém Wolfcastu zaměří na historii Dynabooku a filozofii, která stála za jeho konceptem. V prvním díle rozsáhlého povídání nás uvede do problematiky a představí muže jménem Alan Kay – počítačového vědce, který je s Dynabookem spojován.

PODCAST SI MŮŽETE POSLECHNOUT NA SPOTIFY (KLIKNĚTE!)

Video, o kterém se Wolf v podcastu zmiňuje, najdete na tomto odkaze: https://youtu.be/IwL3yXdupv0

Kde všude najdete podcasty Retro Nation?

Anchor
Spotify
Apple Podcasts
Google Podcasts
Overbeck
Pocket Casts
Radio Public
RSS Anchoru pro vaše podcastové aplikace
RSS Patreonu pro vaše podcastové aplikace

O podcastech Retro Nation

Wolfcast je série ohlédnutí za historickým hardwarem, hrami a lidskými dějinami. Novinář a spisovatel Michal Rybka se sbírání historického hardwaru a informací o jeho vývoji věnuje celoživotně. Michal je kurátorem Alza Muzea a spolupracovníkem PCTuning.cz.

Podcasty a další obsah RetroNation.cz můžeme natáčet kvůli podpoře od komunity na Patreonu. Děkujeme vám za ni! Jakékoliv dotazy a připomínky pište na email retronationrulez@gmail.com.

Jeden myslel na “Wolfcast 77: Cesta k Dynabooku: Mobilní IT 1

  • V systému, jak si ho navrhl Kay, neexistuje koncept programu nebo aplikace. Je plně otevřený a exploratorní a můžete použít jakoukoliv jeho část k vytvoření toho, co chcete. Představte si to jako OLE na steroidech. Zároveň se jedná systém, který se po biologickém vzoru dokáže opravovat a vylepšovat sám za běhu (i v dnešním Smalltalku můžete pracovat s objekty, které byly fyzicky vytvořeny někdy v roce 1976!) a například to, když se obraz objektové paměti Smalltalku převádí z technických důvodů na nový formát, dělá to tak, že sám za běhu vytvoří svoji vlastní kopii. Systém zasílání zpráv je natolik univerzální a mocný, že dokáže fungovat bezešvě mezi více počítači.

    Kay ale vždy byl spíše muž velkých vizí a na jejich realizaci potřeboval jiné, především Dana Ingallse. Nikdy si nevypěstoval smysl pro potřebu malých inkrementálních zlepšování, které ve výsledku mají obrovský efekt. Loni se například nechává slyšet, že když když si vezmete Smalltalk, dostanete se koncepčně jen na úroveň sedmdesátých let, nikoliv na to, co je potřeba dnes. Toto šťouchnutí mu sice může dělat dobře (nikdy se mu nelíbilo, jakým směrem se Smalltalk nakonec ubíral, že se jej chopili programátoři a udělali jej příliš komplikovaný pro děti), ale zároveň to znamená, že, že pro výrobu systémů pro rok 2023 jsme odkázáni na systémy, které jsou koncepčně v letech šedesátých.

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *